CIN

Wat is CIN?

CIN is de afkorting van Chronische Interstitiële Nefritis. CIN is een erfelijke nierziekte en komt vaker voor bij katten die ouders zijn. Echter kan CIN ook andere oorzaken hebben zoals: leeftijd, omgeving en ziekte. In het begin van deze ziekte zal je nog niet veel merken aan je kat. Als de symptomen van CIN duidelijker worden, dan is de ziekte vaak al verder in het stadium. Ook zijn bepaalde kattenrassen gevoeliger voor CIN, namelijk: de Ragdoll, Maine Coons, Siamees, Burmees, Balimees, Abessijn en Russisch Blauw.


http://plzcdn.com/ZillaIMG/3c4670324bcf161143ce84a9f819fecf.jpg

Wat gebeurt er bij deze nierziekte?

Bij CIN gaan de niercellen langzaam stuk en bindweefsel vervangt die kapotte stukken niercellen.Door het bindweefsel voelen de nieren ook minder glad en kleiner aan. De nieren verschrompelen letterlijk. Als de nieren verschrompelt zijn, kunnen ze geen urine meer produceren. Dit betekent dat de kat zijn afvalstoffen niet kwijt raakt en dat die in het lichaam achterblijven. Als je kat ongeveer 7 jaar is, kan je het beste bij de dierenarts langsgaan om te testen op CIN. Hoe eerder je erbij bent, hoe langer je kat nog kan genieten van zijn leven. Vaak zijn dit zeker nog een paar maanden tot jaren.


Hoe kan je zien of je kat CIN heeft?

De kenmerken van CIN zullen in het begin van de ziekte nog niet opvallen. Maar wat zijn de kenmerken van CIN eigenlijk? Dit zijn een aantal symptomen die kunnen aantonen of je kat CIN heeft:
- 40% van de katten plast veel meer dan gewoon.
- 40% van de katten drinkt veel meer dan gewoon.
- Het lichaamsgewicht van de kat vermindert.
- Je kat braakt meer.
- Je kat heeft oogafwijkingen.
- Je kat is vaker misselijk.
- De vacht van je kat ziet er slechter uit dan voorheen.


Wat kan je ertegen doen?

Genezing bij CIN is helaas niet mogelijk. Wel kan je je kat helpen door:
- Middelen die de nierdoorbloeding op peil houden.
- Speciale voeding. Bijvoorbeeld een dieet die ervoor zorgt dat er minder afvalstoffen in het lichaam van je kat komen.
- Medicatie die de bloedvaten verwijdt en daardoor de bloeddruk vermindert.


Fokkers en testen

Fokkers kunnen kittens niet testen op CIN. Wel kan je CIN achterhalen door een scan van de nieren te laten maken bij een specialist. Daarnaast kan je een aanvullende bloed-of urineonderzoek doen. Natuurlijk kan het vermoeden zijn dat je kat dan CIN heeft, echter is dat pas zeker na sectie.
 
 
 
 
Bronnen:
http://www.belezas.mokaro.nl/joomla/index.php/hcm-pkd-cin
http://www.mainecooninfo.nl/gezondheid/chronische-interstitiele-nefritis-cin.html
http://tiamo-ragdolls.nl/index.php?pages_id=32&pages_uri=