Vlooienbestrijding

 
Voor een effectieve vlooienbestrijding is enige kennis over de levenscyclus van de vlo van belang.

Vrouwelijke volwassen vlooien leggen hun eieren 24-48 na een bloedmaaltijd. Deze eieren vallen van de gastheer (hond/kat), en komen vooral op die plekken terecht waar de gastheer vaak aanwezig is.

Onder optimale condities ontwikkelen de eieren zich tot larven in 1-6 dagen. Deze kruipen weg voor licht, en komen dus in spleten, kieren, en diep in kleedjes/tapijten terecht (moeilijk te bestrijden!).

Afhankelijk van temperatuur, vochtigheid, en voedselaanbod duurt deze levensfase ongeveer 1 week tot wel 200 dagen. De larven spinnen zich in een cocon en worden poppen, welke zich dus op dezelfde moeilijk te bereiken plekken bevinden als de larven.

Onder optimale condities ontwikkelen de poppen zich tot volwassen vlooien in 8-12 dagen. Poppen kunnen tot wel 1 jaar in leven blijven, als de condities voor verdere ontwikkeling minder gunstig zijn.

De volwassen vlooien komen uit hun cocon ("worden gewekt") door prikkels van buitenaf, meestal door trillingen. Bij uitblijven hiervan kunnen ze wel een ½ jaar in hun cocon wachten tot een gastheer voorbij komt.

De volledig ontwikkelde poppen zijn het minst gevoelig voor warmte, koude, droogte, en bestrijdingsmiddelen, en dus moeilijk te bestrijden.

 

Afbeelding invoegen

 

De gehele cyclus duurt 3-4 weken onder optimale condities (warm en vochtig), vlooien kunnen zich dus zeer snel vermenigvuldigen. Wanneer de condities buiten goed zijn voor de vlooien komen ze het meest voor, dus vooral in de zomer en het najaar. In centraal verwarmde huizen kan de cyclus het hele jaar wel doorgaan, zodat ook in herfst en winter plagen kunnen ontstaan.

1-10% van de populatie bestaat uit volwassen dieren, en dus 99-90% uit eieren, larven en poppen.

De vlooien die men ziet op de hond of kat zijn dus slechts het topje van de ijsberg!

Gevolgen van een vlooienbesmetting:

 • jeuk en onrust.
 • lintwormbesmetting. (als de hond of kat een met lintworm besmette vlo oplikt tijdens de vachtverzorging)
 • jeuk en vlooienbeten bij de eigenaar.
 • bloedarmoede bij pups en kittens, en in extreme gevallen ook bij volwassen dieren.

(zogenaamde "nestvlooitjes" zijn gewoon vlooien, dus geen aparte, minder schadelijke soort!)

 • allergische reacties, waarbij vaak zeer veel jeuk ontstaat bij een zeer kleine vlooienbesmetting.
 • Het ziektebeeld kan sterk verschillen, van locale reacties zoals "hot-spots", tot uitgebreide ontstekingen over vrijwel de hele romp, welke kunnen leiden tot ernstige en chronische huidafwijkingen.
 • Vlooienbestrijding:

  In geval van een vlooienplaag is het noodzakelijk de cyclus van de vlo op 2 plaatsen te onderbreken.

  -1-Volwassen vlooien:

  Hiervoor zijn zeer veel producten op de markt, maar helaas werken vrij veel hiervan niet meer voldoende, omdat de vlooien er resistent voor geworden zijn.

  Wij adviseren Practic (pipetten), een vrij nieuw middel, wat zeer effectief is, erg veilig, en gebruiksvriendelijk.
  Practic is er op dit moment alleen voor de hond, voor de kat adviseren we Promeris pipetten. Voor jonge kittens of pups zijn de pipetten minder geschikt en adviseren we Frontline spray.

  Kammen met een vlooienkammetje is geschikt voor controle op vlooien, controle van de huid- en vachtconditie, verwijderen van dode haren, maar absoluut onvoldoende als bestrijding. Vlooienpoepjes die men uit de vacht kamt kan men van zand en vuil onderscheiden door deze op een natte tissue te leggen.
  Vlooienpoepjes geven na kort tijd een rode verkleuring, en zand of vuil niet.

  -2-Eieren, Larven en poppen:

  Deze komen voor in de omgeving van het dier, en worden bestreden met stofzuigen omgevingssprays, en Program.

  Er is een product voor bestrijding van deze levensfasen van de vlo dat niet in de omgeving toegepast wordt, maar toegediend wordt aan de hond of kat: Program. Program doodt niet de volwassen vlooien, maar voorkomt dat de eitjes uitkomen. Het is een veilig en effectief middel om een vlooienplaag te voorkomen, mits alle honden en katten in huis het gebruiken. Als er al een plaag aanwezig is werkt het veel te traag om deze onder controle te krijgen, want het werkt niet tegen de al aanwezige vlooien, eitjes, larven en poppen.

  Stofzuigen:
   
  Werkt redelijk goed om de omgevingsbesmetting te verminderen, maar de weggekropen larven en poppen zijn moeilijk op te zuigen. Hierdoor is meestal nog een omgevingsspray nodig.

  Let bij het stofzuigen vooral op plekken waar de dieren veel liggen. Vergeet de auto niet!

  Hondenkleedjes kunnen het best ook nog regelmatig gewassen worden.

  Tip: spray wat omgevingsspray in de stofzuigerzak!

  Omgevingssprays:
   
  Veel goedkope sprays werken alleen tegen volwassen vlooien, en hebben gezien de levenscyclus van de vlo dus niet of nauwelijks effect.

  Wij adviseren Indoor-X spray, deze is effectief tegen alle stadia van de vlo. 

  Gebruik deze spray vooral waar stofzuigen onvoldoende effect heeft: hoeken, kieren, plinten, onder meubels, meubels waar de hond/kat vaak op ligt, kleedjes en tapijt, auto, en indien van toepassing de schuur of garage.

  Preventieve vlooienbestrijding:

  Deze kan het beste het hele jaar door toegepast worden, omdat vlooien binnenshuis het hele jaar door problemen kunnen geven.

  Welke vorm van vlooienbestrijding het meest geschikt is hangt af van de omgevingsomstandigheden, en vooral van de gevoeligheid van het dier.

  Dieren die niet zo gevoelig zijn voor vlooien (dus geen vlooienallergie of een andere huidallergie), kunnen goed behandeld worden met Program, het hele jaar door. Alle honden en katten in huis moeten behandeld worden.

  Tijdens de zomer en het najaar kunnen er zoveel vlooien aanwezig zijn (afkomstig van buiten of andere dieren) dat er ondanks gebruik van program vlooienoverlast op kan treden. Het is daarom verstandig om gedurende deze periode naast Program nog een ander middel te gebruiken, dat de volwassen vlooien meteen doodt: Practic voor de hond / Promeris voor de kat.

  U kunt er ook voor kiezen om alleen Practic / Promeris te gebruiken.

  Dieren die gevoelig zijn voor vlooien, omdat ze een vlooienallergie of een andere huidallergie hebben, moeten zo min mogelijk gebeten worden door vlooien, omdat heel weinig vlooienbeten al heel veel klachten kunnen geven.

  Bij deze dieren moet vlooienbestrijding het gehele jaar doorgaan, en er moet een middel gebruikt worden dat uitwendig op de huid blijft zitten, om zoveel mogelijk beten te voorkomen. Practic of Promeris is hiervoor zeer geschikt.

  Katten moet 1xper maand behandeld worden, en honden 1x per 1 tot 1 ½ maand (NB: dit is vaker dan de fabrikant aangeeft, maar allergische honden hebben die extra bescherming nodig!)

  Als extra bescherming kan men naast Practic / Promeris ook nog Program geven, want deze middelen zijn veilig te combineren.

  Voor beide groepen dieren geldt dat regelmatige vachtverzorging en controle met een vlooienkammetje verstandig is om problemen vroeg te onderkennen. Regelmatig stofzuigen en kleedjes wassen hoort uiteraard ook tot de preventieve vlooienbestrijding.